Press "Enter" to skip to content

WebAuthn gelanceerd door W3C: ‘Dood aan het wachtwoord’

Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft vandaag WebAuthn officieel als webstandaard gelanceerd. Dit houdt in dat WebAuthn vanaf nu een open standaard is voor het ‘wachtwoordvrij’ inloggen op het web. Browsers Google Chrome, Safari, Firefox en Edge ondersteunen het, besturingssystemen Android en Windows 10 ook.

WebAuthn is een authenticatie API waarmee er geen wachtwoordvalidatie meer plaatsvindt. Inloggen via de WebAuthn betekent dat je kunt inloggen met bijvoorbeeld biometrische gegevens (zoals een vingerafdruk) of met een externe authenticator zoals een mobiel apparaat of een apparaat zoals een YubiKey.

Het wachtwoord vermoord

WebAuthn wordt gezien als een veiligere manier dan de zwakke wachtwoorden die veel mensen gebruiken voor websites. Ook wordt het gezien als gemakkelijker, omdat gebruikers de wachtwoorden niet hoeven te onthouden.

Volgens Jeff Jaffle, CEO van de W3C, is het tijd dat web services en bedrijven WebAuthn adopteren zodat kwetsbare wachtwoorden tot de verleden tijd horen, zo is te te lezen op VentureBeat.

WebAuth wordt op het moment al toegepast door bedrijven als Dropbox, Facebook, GitHub en Twitter. De verwachting van W3C is dat meerdere bedrijven later volgen.

Bron afbeelding: Pexels

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *