SRE, DevOps en ‘The Phoenix Project’ – deel 1

Wat is beter? DevOps of Site Reliability Engineering? Kort antwoord: SRE is DevOps in de praktijk. DevOps gaat namelijk meer over organisatorische veranderingen en het in lijn krijgen van business met IT, terwijl SRE de basisconcepten van DevOps pakt en ze pragmatisch maakt. Ik kreeg een video van Google door van een collega die dit goed illustreert.

Frictie tussen developers en operations

Van oudsher is er altijd veel spanning geweest tussen developers en operations. Developers ‘gooien’ de code over de metaforische muur en wachten tot er iets magisch gebeurt met hun code in de productie-omgeving. Operaties is verantwoordelijk om de code werkend te krijgen in productie-omgevingen.

Operators hadden weinig kennis van codebases en developers hadden weinig verstand van operationele kwesties. Developers wilde met name de code ‘shippen’ en de operations mensen zijn vooral bezig met de betrouwbaarheid en stabiliteit van een omgeving. Het is geen geheim dat dit voor frictie zorgt: ontwikkelaars willen vooral snel code kunnen doorvoeren en operations wil juist nauwkeurig werken om omgevingen stabiel te houden.

Een aantal jaar geleden kwam daarom *opeens* DevOps om de hoek kijken. Bedrijven moesten DevOps-teams creëren want ‘DevOps was de basis voor digitale transformatie’, want als developers en operations dichterbij elkaar kropen dan ontstond er ‘snelheid in de juiste richting’ vage termen als ‘business agility’ en andere jeukwoordenkumbajah.

The Phoenix Project

DevOps is dus vrij conceptueel en echt mega interpretabel. Je kunt op het internet duizenden artikelen vinden en minstens net zoveel definities.

Toen ik er naar een van mijn collega’s om vroeg werd mij het boek The Phoenix Project aangeraden. Dit boek gaat over een fictief bedrijf dat auto-onderdelen fabriceert en verkoopt. Het bedrijf loopt flink achter op de concurrent, maar een speciaal stuk software moet voor een inhaalslag zorgen. De hoofdpersoon van het verhaal (Bill Palmer) wordt tegen wil en dank gedoopt tot VP Technology omdat zijn voorgangers er een potje van hebben gemaakt.


Al snel wordt duidelijk waarom. Het is totaal niet inzichtelijk wat de impact is van bepaalde wijzigingen in infrastructuur en niemand binnen de organisatie lijkt echt te snappen hoe diepgeworteld IT zit in alle processen van het bedrijf. Wat volgt is een verhaal waarin de kernconcepten van DevOps en IT worden uitgelegd en hoe deze kunnen bijdragen aan het succes van een bedrijf.

Spoiler alert: DevOps gaat dus niet alleen over technologie en is niet zuiver pragmatisch. In The Phoenix Project werd helder dat DevOps afdelingsoverstijgend is. Uiteindelijk vergelijken de hoofdpersonen met behulp van een soort managementguru alle problemen die ze hebben met de fabriek van het bedrijf waar de auto-onderdelen worden gemaakt. Ze komen achter bepaalde bottlenecks die de productie van The Phoenix Project in gevaar brengen en weten dit keer op keer door kleine incrementele wijzigingen te verbeteren.

DevOps gaat dus over de manier waarop je de organisatie inricht. En SRE dan? Dat gaat wat meer over de pragmatiek. Iets om in een volgende blogpost verder uit te zoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *