Press "Enter" to skip to content

Internet bedreig​d ​door stijgende zeespiegel

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat de stijgende zeespiegel voor internetproblemen kan zorgen. Als internetkabels aan de kust worden aangetast door water, kan er signaalverlies optreden en glasvezelbreuk. Dit heeft direct effect heeft op de werking van het internet.

De onderzeekabels waar het internet door loopt zijn water- en zoutbestending en kunnen functioneren tot 5.000 meter diep, maar kabels aan de kust zijn dat niet. Die zijn zo’n twintig jaar geleden ontworpen, toen er nog weinig aandacht was voor klimaatverandering.

De onderzoekers verwachten dat de eerste schade snel op zal treden. Binnen nu en 15 jaar zullen zo’n 1.100 internetknooppunten onder water komen te staan. Zij stellen voor om snel actie te ondernemen zodat de infrastructuur niet in gevaar komt.

Stappen die gezet kunnen worden is het verharden van de kabels, maar volgens de onderzoekers is het moeilijk om de zee op afstand te krijgen. Zij hebben de effecten conservatief ingeschat en pleiten voor een lange-termijnvisie om te kunnen verbeteren.

Video: hoe zat het ook alweer met internetkabels in de oceaan?

Motherboard maakte daar onderstaande, korte documentaire over. Too long, didn’t watch: de meeste kabels in de zee zijn niet veel groter dan een brandslang. En daar hangt dus veel van af.

Foto: Jan Verdijk.

 

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *